Fremleje af værelse i din bolig: Hvad skal du vide?

boligudlejning

At fremleje et værelse i din bolig kan være en god løsning, hvis du ønsker at dele omkostningerne ved huslejen eller måske er væk i en periode. Men hvad indebærer fremleje egentlig, og hvilke regler gælder?

I denne artikel dykker vi ned i de vigtigste aspekter af fremleje og hjælper dig med at navigere i dine rettigheder.

Bemærk, at dette blogindlæg er vejledende og ikke en erstatning for professionel rådgivning. Det er vigtigt at holde sig opdateret om gældende lovgivning og selv søge yderligere information.

Hvad er fremleje?

Fremleje refererer til situationen, hvor du lejer en bolig eller dele af en bolig ud, som du selv lejer, og ikke ejer. Dette adskiller sig fra tidsbegrænset leje, hvor du lejer en bolig, som du ejer, i en begrænset periode.

Må jeg fremleje dele af boligen?

Som lejer har du mulighed for at fremleje værelser, men der er nogle regler, du skal være opmærksom på. Ifølge Lejeloven § 69, stk. 1, har du ret til at fremleje højst halvdelen af lejlighedens beboelsesrum. Det samlede antal personer, der bor i lejligheden, må ikke overstige antallet af beboelsesrum.

  • Maksimal fremleje: Du kan maksimalt fremleje op til halvdelen af boligen. Hvis din bolig har fire beboelsesrum, kan du derfor fremleje op til to af dem. Hvis der er et ulige antal beboelsesrum, skal du runde ned.

Hvad tæller som beboelsesrum?

  • Beboelsesrum defineres som selvstændige rum, der er adskilt fra andre rum. Dette kan være værelser med en dør eller en døråbning.
  • Retspraksis kan også tillade, at et gennemgangsrum tæller som beboelsesrum, men dette skal vurderes konkret.
  • Entréer, køkkener, badeværelser, toiletter og opbevaringsrum tæller derimod ikke som beboelsesrum.

Udlejeren kan kun modsætte sig fremlejeforholdet, hvis disse betingelser ikke overholdes. Ifølge § 69, stk. 2, skal udlejeren modsætte sig fremlejeforholdet, hvis lejligheden vil blive beboet af flere end 2 personer pr. beboelsesrum.

Godkendelse fra udlejer

Selvom det ikke er et krav at få udlejers tilladelse, kan det være en god idé at informere udlejeren om dine planer for at undgå potentielle konflikter senere hen. Hvis udlejeren modsætter sig fremlejeaftalen, kan det kun ske, hvis de angivne betingelser for beboelsesrum ikke er overholdt.

At holde en åben kommunikation med udlejeren kan sikre, at alle parter er informeret og dermed undgå misforståelser. Det kan også være en fordel at få skriftlig dokumentation, hvis udlejeren accepterer fremlejeaftalen, selvom dette ikke er et krav ifølge loven.

Fastsættelse af husleje

Når du fastsætter huslejen for værelset, skal den følge “det lejedes værdi.” Det betyder, at huslejen, du fastsætter, skal svare til den værdi, fremlejetageren får. Det er en god idé at undersøge, hvad værelser generelt koster i dit område for at sammenligne med værelsets kvalitet og størrelse.

Fremlejeaftalen

Fremlejeaftalen skal indgås skriftligt mellem dig (fremlejegiver) og fremlejetageren. Ifølge § 69, stk. 3, skal lejeren inden fremlejeperiodens begyndelse tilstille udlejeren en kopi af fremlejeaftalen. Det er vigtigt, da udlejeren i værste fald kan ophæve din lejeaftale, hvis ikke du sender en kopi af fremlejeaftalen, efter at have modtaget en rykker fra udlejeren.

Fremlejeaftalen bør indeholde de samme vilkår som en normal lejekontrakt. Det anbefales at bruge den autoriserede typeformular A 10. udgave (Boligministeriets standardlejekontrakt) for at sikre, at alle nødvendige oplysninger er dækket.

Når du opretter fremlejekontrakten, kan du tage udgangspunkt i din egen lejekontrakt og tilpasse den, hvor det er nødvendigt. Husk at maksimalt kræve tre måneders forudbetalt husleje og et depositum svarende til tre måneders husleje.

Opsigelsesvarsel og tidsbegrænsning

Både fremlejegiver og fremlejetager kan opsige lejemålet med kun én måneds varsel. I fremlejeaftalen kan I aftale et længere opsigelsesvarsel, men ikke kortere end én måned. Det kræves ikke at angive en begrundelse ved opsigelsen af fremlejeaftalen.

Den korte opsigelsesfrist betyder, at det ofte ikke er nødvendigt at tidsbegrænse fremlejeaftalen, men i nogle situationer kan det være en fordel. En tidsbegrænset lejeaftale er uopsigelig i lejeperioden, medmindre andet aftales. Uopsigeligheden gælder begge parter og kan være nyttig, hvis du ønsker at leje værelset ud i en længere periode.

Afslutning

At fremleje en del af din bolig kan være en praktisk løsning, men det er vigtigt at kende de juridiske rammer og regler. Sørg for at have styr på dine rettigheder og pligter, så både du og din fremlejetager får en positiv oplevelse. Hold dig også opdateret på Lejeloven for at sikre, at din fremlejeaftale er i overensstemmelse med gældende lovgivning.

For mere information og vejledning, overvej at konsultere juridiske rådgivningstjenester eller Lejerens Frie Retshjælp.